Ştiai că stresul, una dintre stările devenită aproape afecţiune a omului modern, poate fi combătut cu ajutorul unor alimente care au un efect calmant?
„Principalul motiv pentru care resimţim stresul puternic şi trăim efectele lui este faptul că nu aducem organismului ceea ce are nevoie, mai ales pentru producerea serotoninei (hormonul fericirii)”, afirmă Dr. Cristina Bogdan, medic naturopat în cadrul Clinicii Naturopathya Med.
Pentru diminuarea stresului, trebuie să consumi zilnic legume, seminţe sau fructe care conţin vitamine şi minerale, ele fiind adevăraţi inamici ai unei stări tensionate.
Nucile şi alunele
Împotriva stresului şi în profilaxia bolilor nevrotice, alunele şi nucile s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Psihiatrii scoţieni au descoperit că persoanele care „ronţăie” zilnic nuci şi alune nu prezintă niciodată forme de nevroze avansate. Nucile conţin o cantitate apreciabilă de cupru, care ajută buna funcţionare a celulelor implicate în relaxarea psihică şi a sănătăţii creierului.
Migdalele
Migdalele conţin vitaminele B şi E, dar şi magneziu şi zinc. Vitaminele din complexul B şi magneziul produc hormonul „fericirii”, serotonina, iar secreţia acestui hormon la nivel cerebral aduce starea de bună dispoziţie.
Fisticul
Ajută organismul să lupte împotriva hormonilor stresului. Datorită proteinei pe care o conţine, fisticul este indicat în combaterea depresiilor.
Susanul
Susanul conţine o substanţă numită triptofan, un aminoacid esenţial organismului, care reuşeşte să inducă somnul natural, reduce sensibilitatea la durere, tensiunea nervoasă şi anxietatea. De aceea seminţele de susan sunt considerate un antidepresiv natural.
Cerealele
Cerealele conţin un procent mare de glucide care se absorb greu, asigurând organismului un aport energetic de lungă durată. De aceea sunt indicate pe