Prima etapă de repartizare a posturilor de titulare a scos la iveală una dintre cele mai crunte realități ale sistemului de educație: profesorii preferă să renunțe la un post sigur, decât să trăiască în mizerie.
În total, 40% dintre catedrele titularizabile au rămas neocupate, mai exact peste 2.400 de posturi, care vor fi în cele din urmă redistribuite profesorilor care au luat nota cinci la titularizare și care vor fi încadrați timp de un an drept suplinitori.
Adriana Voinea (31 de ani) profesoară de chimie, recunoaște deschis că a refuzat catedra la care fusese distribuită, într-o comună din Ilfov, pentru că pur și simplu nu ar fi făcut față navetei zilnice.
“Să mergi 18 kilometri cu mașina, fără să-ți fie decontată naveta și să predai, apoi să te întorci pe același drum pentru câteva milioane de lei este curată sinucidere. Noi, dascălii, nu suntem ca Prâslea cel Voinic, să rezistăm în orice condiții”, spune femeia. Așa au gândit și colegii săi de anul trecut, când numai 55% dintre posturile titulare au fost ocupate.
Anul acesta, dascălii mai norocoși au prins un loc în oraș, restul însă, în proporție de 70% vor preda la sate. Cele mai multe posturi vacante sunt în Tulcea, unde numai 37 din cele 138 de catedre libere au fost preluate de un dascăl, iar cele mai puține în Buzău.
Astăzi, urmează a doua etapă de repartizare pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, urmând ca pe 30 august să fie comunicate deciziile finale de repartizare.