Lipsa unui cadru legal care să stipuleze numărul minim de salvamari pentru un număr de turişti face victime omeneşti. Marţi seara un copil de 16 ani s-a înecat în ştrandul Sun, din Cluj-Napoca.
Cele trei ştranduri de agrement deschise publicului din Cluj-Napoca pe timp de vară funcţionează, în cele mai bune cazuri, cu un număr minim de salvamari: doi pe tură. Singura referinţă legală legată de normele metodologice privind salvarea acvatică, HG nr. 1136/2007, se referă la un număr minim de salvamari, dar nu prevede amenzi dacă nu se îndeplinesc condiţiile de ajutor de urgenţă. Serviciile de Urgenţă din judeţ susţin că salvamarii ar trebui să fie mai mulţi şi mai bine pregătiţi.
Potrivit administratorilor, la ştrandul Clujana lucrează pe post de salvamar un profesor de înot, care supraveghează două bazine. În weekendurile aglomerate, el este ajutat de voluntari. "Avem un profesor de înot, care-şi mai cheamă colegi voluntari să-l ajute când e mai aglomerat", a spus administratorul ştrandului Clujana, Ioan Puşcaş. În ultimul weekend, pe la Clujana au trecut 300 de clujeni.
La Clujana funcţionează două bazine, unul pentru adulţi, cu adâncime cuprinsă între 1,3 şi 1,5 metri şi unul pentru copii, cu o adâncime de 40 de cm.
La ştrandul Sun, unde s-a înecat marţi seara un adolescent de 16 ani, lucrează 7 salvamari. "80% din personalul angajat are un curs organizat de SMURD. Noi le solicităm un atestat de salvamar, pentru că vrem să avem cât mai mulţi angajaţi capabili să ofere un prim ajutor. La ora actuală nu avem un salvamar ci 7 care pot să se ocupe de situaţiile de urgenţă", a comentat, pentru ZIUA de CLUJ, şeful Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) de care ţine administratea ştrandului, Ioan Morocăzan. La Sun funcţionează 3 bazine. Cel mai mare are o adâncime de 1,80, cel mijlociu 1 metru, iar bazinul pentru copii are 40 de cm.
În cad