Este oficial : Zona Euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, e drept cu o creştere eocnomică anemică de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului. Astfel, se pune capăt unei perioade de un an şi jumătate de contracţie economică, cea mai îndelungată de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.
Creşterea a fost un pic mai mare decât anticipau analiştii dar în orice caz nu suficient de mare cât să permită Zonei Euro să răsufle uşurată : cu inflaţia la 1,6% şi un şomaj record de peste 12 procente, situaţia economică rămâne una dificilă în Europa şi experţii recomandă liderilor europeni să nu se culce pe o ureche şi să ia măsuri curajoase pentru o relansare în forţă a economiei.
Nici pieţele nu au aplaudat prea mult « performanţa », dat fiind că este una prea modestă într-un context prea tensionat. Totuşi, e de bun augur că pieţele nu au mai reacţionat negativ ca până acum iar Bloomberg pune chiar pe seama acestui fapt revenirea economică a Zonei Euro. Concret, faptul că statele Zonei Euro nu au mai fost sancţionate dur de pieţe prin dobânzi ucigătoare a contribuit la micul progres al acesteia.
Desigur, la ieşirea din recesiune a contribuit semnificativ şi situaţia din Germania şi Franţa. Cele mai mari din zona euro, au înregistrat în trimestrul al doilea creşteri mai mari decât anticipau analiştii : PIB-ul Franţei a urcat cu 0,5% în perioada aprilie-iunie, în timp ce în Germania PIB-ul a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, când a stagnat. Analiştii avertizează însă că o creştere economică neuniformă în Zona Euro, cu state care merg bine şi state care se zbat încă în recesiune, nu este viabilă pe termen lung şi ar fi nevoie de măsuri mai energice de relansare pentru ca aceasta să devină constantă.
Este oficial : Zona Euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, e drept cu o creş