Zona euro a ieşit din cea mai lungă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu Germania şi, surpriză, Franţa, cele mai mari economii şi totodată cele mai importante pieţe pentru produsele româneşti, revenindu-şi puternic în al doilea trimestru. Veşti bune au venit şi din Italia, de asemenea o destinaţie de top pentru exporturile României, unde scăderea a încetinit substanţial.
Veşti mai puţin bune vin însă de la ţările vecine. Unul dintre cele mai aşteptate seturi de date statistice din ultimii ani arată că economia Bulgariei a scăzut după un avans marginal, dar constant, în cele patru trimestre anterioare, iar cea a Ungariei a încetinit abrupt după o cursă extrem de fluctuantă în ultimul an. Cele două state sunt în topul primilor zece parteneri la export ai României.
Germania şi Franţa, cu motoarele de creştere turate
Economia Germaniei, cea mai mare din Uniunea Europeană, a demonstrat încă o dată că este cel mai puternic motor de creştere al regiunii, înregistrând un avans de 0,7% în cel de-al doilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, când a stagnat, scrie The Wall Street Journal. Remarcabil este că progresul s-a datorat în cea mai mare parte cererii interne, în condiţiile în care atât consumul privat cât şi cheltuielile publice au fost mai mari în comparaţie cu primul trimestru. ãŞi investiţiile şi-au revenit remarcabil, datorită, în parte, efectelor pozitive care au urmat vremii neobişnuit de reci“, se arată în raportul biroului de statistică. Comerţul net a contribuit şi el la creştere, exporturile, încă slabe, avansând mai rapid decât importurile.
Modelul economic tradiţional german se bazează mai ales pe exporturi şi de aceea cele mai recente date sugerează că economia germană se adaptează crizei din zona euro.
ãPrivind la datele germane pentru mai, iunie şi iulie, obse