Fermierii care vor în continuare să depună un proiect pe Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole” au la dispoziţie încă două săptămâni, termenul prelungindu-se până la finele lunii august.
Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit anunţă o nouă prelungire a termenului de depunere de proiecte pentru „Fermele de familie”. Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole” poate fi accesată până în 30 august, anunţul fiind făcut astăzi, 14 august, când, teoretic, ar fi trebuit să se încheie sesiunea depunerii de proiecte.
Până la acest moment în judeţ s-au arătat interesate şapte persoane, care doresc să-şi modernizeze fermele în sistem mixt (creşterea animalelor, cultura plantelor mari, cultura legumelor în serii şi în solarii etc.). Este, însă, o măsură pentru care se solicită şi contribuţia fermierului, din fonduri proprii sau din credite, motiv pentru care nu a devenit atât de populară pe cât şi-ar fi dorit oficialii din agricultură. Valoarea maximă a unui proiect este de 125.000 euro, din care fonduri nerambursabile pot fi cel mult 50.000 euro.
În urmă cu două zile, oficiilor judeţene pentru dezvoltare rurală şi pescuit le-a parvenit şi comunicatul conform căruia fermierii pot solicita microcredite în baza OUG 43/ 2013.
„Astfel, în momentul depunerii proiectului, solicitanţii de fonduri europene vor semna o declaraţie pe propria răspundere privind asigurarea cofinanţării private a acestuia, conform prevederilor deja menţionate în Ghidul Solicitantului. Ulterior, până la semnarea Contractului de Finanţare, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile vor trebui să facă dovada existenţei cofinanţării, acest lucru putând fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG43/2013”, se menţionează în comunicat.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor ordonanţei în discuţie