Premierul Victor Ponta a precizat că românii care sunt salariați, dar obțin venituri din chirii, vor plăti contribuții la Sănătate de 5,5% din suma privenită din închiriere, arătând că oficialii Comisiei Europene au precizat că în toată Europa se plătesc contribuţii de sănătate. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Astfel, românii care achită CAS de 5,5% din salariile brut, dar obțin și venituri din chirii, vor plăti CAS și pentru acestea. Să presupunem că un angajat dispune și de o a doua locuință, o garsonieră, pe care o închiriază în baza unui contract înregistrat la Fisc. Tariful mediu pentru o locuință unicamerală era în iulie de circa 200 de euro. La această valoare, CAS-ul se ridică 11 euro, echivalentul a 48,68 lei, sumă calculată la un curs mediu de 4,4257 de lei, calculat de BNR pentru luna iulie.
Pe lângă acești bani, proprietarul mai datorează Fiscului și impozitul pe venit, de 16%. Dacă ținem cont de aceeași valoare medie a chiriei de 200 de euro pentru o garsonieră, atunci proprietarul va mai scoate din buzunar încă 141 de lei. În total, din cei 200 de euro primiți de la chiriaș lunar, echivalentul a 885 de lei, va mai plăti către buget alți 190 de lei. Dacă tragem linie, observăm că proprietarului îi mai rămân circa 695 de lei în mână.
În acest context, există riscul ca mulți dintre proprietarii de imobile date spre închiriere să nu mai fie la fel de dornici ca până acum să înregistreze contractele. Totodată, și chiriile ar putea crește, astfel încât cei care vor locui efectiv în acele locuințe să achite diferența rezultată din creșterea impozitelor.
Primii care vor suferi de pe urma acestei măsuri vor fi militarii și polițiștii, care primesc bani de chirie de la stat, în baza contractelor înregistrate la Fisc. Numai că, în cazul celor cu funcții mici, chiria se calculează ca valoare procentuală din leafă. Cum salariile