Expoziţia care reuneşte lucrările a 12 artişti originari din localităţile de pe malul Olteţului, „Pictori din Satele Unite ale Olteţului”, a umplut astăzi sala de expoziţii a Muzeului Judeţean, cei prezenţi redescoperind lucrări care le-au mai bucurat ochiul cu alte ocazii, dar mai ales vechii prieteni.
Vernisajul expoziţiei „Pictori din Satele Unite ale Olteţului” şi lansarea albumului „Nicolae Truţă - Desene şi Crochiuri” au adunat ieri zeci de prieteni la sala Artis din Slatina a Muzeului Judeţean Olt. Lucrările a 12 artişti „dintr-o zonă spectaculoasă, nici munte, nici câmpie, un spaţiu atractiv, cu oameni frumoşi, cu întâmplări frumoase”, cum puncta criticul de artă Florin Rogneanu, sunt de astăzi, 14 august, expuse privitorilor, lucrări aduse din colecţiile personale ale autorilor, din cele ale muzeelor din Slatina şi Craiova şi, într-o bună parte, chiar din colecţii particulare, lucrări cu poveşti unice, de care proprietarii nu s-ar despărţi nici acum, când creaţiile autorilor plecaţi dintre noi (patru din cei 12) au în sfârşit preţuri decente. Pentru că „fiecare tablou înseamnă ceva, multe au fost oferite chiar de autori, iar amintirile nu se vând”, cum spunea chiar înainte de vernisaj directorul muzeului slătinean, Laurenţiu Guţică. Amintirile se împart însă cu prietenii, iar o sală modestă ca cea din Slatina poate fi neîncăpătoare în astfel de momente.
Sunt 10 ani de când Nicolae Truţă, într-o dedidacţie, îl numea pe Ovidiu Bărbulescu, din Bobiceşti, „pictor din Satele Unite ale Olteţului”. O glumă a devenit încet-încet un vis, realitatea că acest spaţiu geografic a reuşit să dea valori confirmate naţional şi internaţional impunând o primă expoziţie, greu de realizat, selecţia fiind cel mai dificil moment.
Victor Pârlac (Făureşti, Vâlcea), Nicolae Predescu (Făureşti, Vâlcea), Marin Sorescu (Bulzeşti, Dolj), Nicolae Truţă (Dobreţ