Scris de Cristina Ghilea - Tribunalul Bihor a declarat statusul societăţii la cererea acesteia, după ce negocierile cu creditorii au eşuat.
Măsura nu afectează populaţia oraşului, a insistat primarul Ilie Bolojan, care va primi în continuare apă caldă şi, la iarnă, căldură, în condiţiile de până acum. Nu acelaşi lucru se poate spune despre creditorii CET-ului: toate angajamentele de plată cu societatea de termoficare devin nule, aceştia fiind liberi să „ia loc” la masa credală.La cererea „pacientului”
„În şedinţa de vineri, Consiliul de Administraţie a hotărât să depună cererea de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bihor. Luni, după o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor a fost depusă cererea iar azi (miercuri n.r.) s-a decis începerea procedurii de insolvenţă”, a declarat primarul Ilie Bolojan, punctând firul evenimentelor. În ultima zi a lunii trecute, CET-ul înregistra datorii de peste 300.000.000 lei, din care peste 185.000.000 scadente. Cel mai insistent dintre creditori, transportatorul Unicom, „s-a instalat” cu executor judecătoresc în conturile şi activele CET-ului, şi, din cauză ca a început executarea silită direct la debitori – asociaţii de proprietari, Felix sau cumpărătorul de energie electrică, Electrocentrale s-a trezit în situaţia de a nu mai putea plăti nici salariile personalului. Angajaţii au primit în contul lunii trecute, doar 40% din sumele cuvenite. „S-a încercat o negociere cu furnizorii dar suma oferită, 2,5 milioane de euro, e doar o picătură într-un ocean. Stingeam un incendiu, se aprindeau altele”, a explicat Nadia Haş, director economic al CET şi al Direcţiei Economice.
În acest context, şi-n condiţiile în care angajamentele oferite de Municipalitate creditorului n-au fost accesptate, Primăria a făcut un pas în lateral, cerând insolvenţa CET-ului. „Dacă stăteam la mâna executorului judecătoresc ajungeam să nu mai dăm