Incursiune în fascinanta dar trista lume a vânzătorilor de cărți vechi din Chișinău
Agoniseala „intelectuală” adunată de-a lungul vieţii îi salvează acum de la foame pe mulţi dintre pensionarii Chişinăului. E vorba despre bătrânii care ocupă cu vânzarea cărţilor, buchiniştii, şi care fie îşi scot la mezat propriile biblioteci, fie cumpără la rândul lor cărţi şi le revând cu preţuri mai ridicate.
Totul e în rusă
Centrul Capitalei este plin de vânzători de carte stradale şi este practic imposibil să nu-i fi văzut niciodată. Unii şiau amenjat standuri speciale, însă cei mai mulţi vând cărţile direct de pe trotuar. Ca o curioziate, majoritatea buchiniştilor sunt ruşi, iar cărţile pe care le vând la preţ redus sunt, evident, în limba rusă. Pe strada Mitropolitul Varlaam, în perimetrul străzilor Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri şi-a făcut „anticariat” un bătrân care spune că toate cărţile provin din biblioteca personală şi că le vinde doar pentru a mai cumpăra ceva mâncare. „Vin şi vând când îmi permite sănătatea”, spune bătrânul.
Este foarte reticent şi cu clienţii care îi cer detalii despre cărţi, iar despre veniturile obţinute din cărţi nici nu vrea să pomenească. Bătrânul are la vânzare multe cărţi, toate în rusă, învelite în celofan şi aranjate cu grijă direct pe asfalt. Preţurile variază între 20 şi 500 de lei în funcţie de raritatea cărţii, însă o colecţie completă a vre-unui autor celebru poate ajunge şi la 3.000 de lei. Cu excepţia cărţilor de filozofie - familia nu-l lasă să le vândă şi pe acestea - „marfa” bătrânului acoperă aproape orice gen literar.
Buchinistele din Telecentru
Un alt loc unde se adună mai mulţi buchinişti pentru a-şi desface producţia se află la Telecentru, la intersecţia străzilor Hânceşti şi Dokuceaev. Aici patru buchiniste profesionişti vând cărţile atât din biblioteca personală, cât şi pe cele achiziţion