Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea a emis, pe parcursul acestui an, 31 de formulare europene în materie de şomaj, necesare vrâncenilor care au muncit într-una din ţările Uniunii Europene şi au devenit şomeri. Anul trecut, alte 63 de persoane au solicitat aceste formulare, cuantumul indemnizaţiei acordate de statele UE fiind substanţial mai mare decât cel acordat în România. În Spania, de exemplu, nivelul indemnizaţiei de şomaj porneşte de la câteva sute de euro şi poate ajunge până la una sau două mii de euro, în funcţie de câţi copii are în întreţinere solicitantul. Asta, în timp ce indemnizaţia de şomaj acordată în România nu depăşeşte 75% din leafa minimă pe economie, la care se adaugă între 3 şi 10%, în funcţie de stagiul de cotizare.
Instituţia din România competentă pentru eliberarea formularelor europene în materie de şomaj este Agenţia din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului. Pe teritoriul statelor Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi al Elveţiei are competenţă pentru eli-berarea formularelor instituţia omoloagă AJOFM.
Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate în considerare şi va-lorificate în vederea aplicării prevederilor referitoare la şomaj ale regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale. „Până la data de 30 aprilie 2014, instituţiile competente în materie de şomaj din statele membre UE/SEE şi din Elveţia pot continua să utilizeze în paralel atât formularele de tip vechi din seria E 300, cât şi formularele de tip nou, din seria U, respectiv: E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj, E 302 pentru certificarea informaţiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul în România aflaţi în întreţinerea şomerului din alt stat membru, U2, U3 în cazul exportului prestaţiei de şomaj din statul membru care aco