In urma cu trei ani, Asociatia Interculturala de Traditii (presedinte Peter Hurley) a initiat Festivalul de cantece si dansuri traditionale „Stan Ioan Patras”, demers care a dat roade. In acest an, festivalul se desfasoara in perioada 15-17 august. Vor fi ateliere tinute de mestesugari, majoritatea din Sapanta, bucate locale, teatru comunitar, cantece traditionale, dar si un concert in premiera oferit de un grup de muzicieni straini, inspirati de Maramures.
„Vrem sa le aratam turistilor cum ne bucuram in vreme de sarbatoare, de Sfanta Maria , dar si cum traim, pastrandu-ne traditiile. Daca ne vizitati, puteti vedea cum tesem si spalam lana la valtori, care ne sunt bucatele, ce forme capata lemnul in mainile noastre, cum facem branza la stana” - spune Irina Pop, directorul Caminului Cultural din Sapanta.
Festivalul va avea loc pe o pajiste din sat, iar muzicienii vor interpreta doar muzica live. Prima zi va fi dedicata muzicii traditionale maramuresene, iar vineri vor urca pe scena sapte muzicieni din sapte tari, care vor oferi un concert - Roots Revival Romania. Conceptul Roots Revival Romania este adus in Sapanta cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor reprezentate de muzicienii participanti. Proiectul este coordonat de Mehdi Aminian, un muzician iranian, cunoscut de publicul romanesc datorita concertelor si colaborarilor pe care le deruleaza de mai bine de un an in tara noastra.
Programul festivalului
Joi, 15 august – Aniversarea de 15 ani a Ansamblului „Sapantana”
16.00-20.00 – Ateliere de mestesuguri, muzica si dans
16.00-21.00 – Spectacol de muzica traditionala maramureseana
21.00 – pana dupa miezul noptii – Hora pe pajiste
Vineri, 16 august
16.00-20.00 – Ateliere de mestesuguri, muzica si dans
19.00-19.45 – Teatrul Nescris din Sant – prima forma