Spania îşi propune deschiderea unui dosar "Gibraltar" la Organizaţia Naţiunilor Unite, dar şi în faţa altor instituţii internaţionale, pentru a revendica micul teritoriu cedat britanicilor în urmă cu 300 de ani. În acest context, conform declaraţiilor ministrului spaniol de Externe, José Manuel García-Margallo, nu este exclusă prezentarea cazului chiar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Atitudinea belicoasă a demnitarului spaniol nu se opreşte aici. Conform dezvăluirilor cotidianului El Pais, Margallo va vizita Argentina în septembrie și va discuta cu omologul său argentinian, Hector Timerman, posibilitatea ca Spania și Argentina să facă front comun contra Marii Britanii pe lângă Organizația Națiunilor Unite pentru redobândirea Gibraltarului, respectiv a Insulelor Malvine.
Argentina este membru al Consiliului de Securitate până în 2014 și "ar putea include problema Gibraltar pe agenda înaltului Organism al Națiunilor Unite".
"Deși Regatul Unit", adaugă Margallo, "ar avea dreptul de veto în acest forum, nu ar putea să-l folosească, deoarece este o problemă care îl afectează în mod direct".
La rândul ei, Marea Britanie, conform declarațiilor făcute luni, își propune să ia "măsuri legale" împotriva Spaniei, din cauza insistenţei cu care se fac controalele la frontiera cu Gibraltar, îngreunând trecerea de o parte și de alta a punctului vamal, unde se așteaptă la cozi kilometrice. "Avem în vedere întreprinderea unor posibile acțiuni legale", a declarat un oficial britanic, fără să dea alte detalii, recunoscând că fiind "un pas fără precedent", trebuie studiat "şi făcut cu mare atenţie". Convoi militar britanic
În tot acest context diplomatic tensionat, coincidență sau nu, Regatul Unit trimite în Gibraltar un convoi naval militar, în fruntea căruia se află c