Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, este de părere că Legea 161/2003, pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei, lasă loc la abuzuri şi trebuie modificată. În opinia sa, Legea 161 va trebui trecută prin Parlament fie prin proiect de lege, fie prin iniţiativă legislativă, fiind absolut necesară aducerea ei la nivelul practicii Uniunii Europene.
Declaraţia preşedintelui UNCJR vine după ce foarte mulţi primari au fost declaraţi incompatibili de ANI. „României îi lipseşte un lucru cât se poate de categoric, şi anume unificarea practicii judiciare. Vom cere Guvernului şi ministrului Justiţiei să vedem care sunt costurile, pentru că este inadmisibil ca o acţiune a Agenţiei Naţionale de Integritate îndreptată împotriva unui ales local să primească într-o instanţă un verdict şi într-o altă instanţă un verdict. Legea 161 trebuie modificată. Este bine că legea este bună, este bine că legea este foarte clară, este bine că articolele 88 şi 87 nu lasă loc la interpretări, dar cu toate acestea articolele lasă loc unor eventuale abuzuri sau interpretări eronate din partea ANI“, a afirmat Marian Oprişan.
Preşedintele UNCJR a adăugat că presa face confuzie între calitatea de acţionar, membru al adunării generale a acţionarilor sau membru al consiliului de administraţie al unei societăţi subordonate autorităţii locale şi calitatea de preşedinte sau membru al unei asociaţii de dezvoltare intracomunitară, care are ca scop atragerea de fonduri europene pentru programele europene de interes local, regional sau intracomunitar. „În SUA şi Uniunea Europeană nu există în acest moment conflict de interese între public şi public, ci doar între public şi privat. De aceea, Legea 161 trebuie modificată. Parlamentul este cel care trebuie să modifice Legea 161, fie prin proiect de lege, fie prin iniţiativă legislativă, şi să o adu