Activitatea economică slabă continuă să lovească în capacitatea debitorilor de a-şi achita ratele la bancă. Restanţele la credite au ajuns la 32 de miliarde de lei şi sumele restante depăşesc un sfert din totalul sumelor datorate. În ce judeţe se întregistrează cele mai mari restanţe?
Restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 32 de miliarde în iunie 2013, în creştere cu 22% faţă de nivelul de 26,7 de miliarde de lei înregistrat în iunie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Soldul creditelor a scăzut de la 234 de miliarde de lei la 226 de miliarde de lei în acest interval.
Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.
Vâlcea continuă să conducă în topul judeţelor cu cea mai mare pondere a restanţelor în total credite, cu o rată de 29%: restanţe de 860 de milioane de lei la credite de 2,9 miliarde de lei. Faţă de iunie 2013, restanţele s-au triplat. Un mare impact în problemele judeţului cu băncile vin din partea combinatului Oltchim, care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.
Sălajul continuă să stea în fruntea judeţelor cu mari restanţe la credite, cu o creştere de 52% faţă de anul trecut. Ponderea restanţelor în total credite este de 26%. În topul rău-platnicilor urmează Suceava, Bistriţa-Năsăud, Galaţi şi Sibiu, cu peste 19%.
Judeţele Sibiu şi Timiş reprezintă o surpriză neplăcută pentru bănci. În timp ce anul trecut se aflau aproape de media pe ţară ca pondere a restanţelor în total credite, de 11,4%, acum au ajuns la 19,3, respectiv 18,6%. Restanţele au crescut cu peste 40% faţă de anul trecut şi au sărit pragul de un miliard de lei în cazul Sibiului şi au aj