Creştere economică de 0,3% în trimestrul doi şi un plus de 1,7% în primul trimestru. Agricultura va duce creşterea peste 2% pe tot anul.
Economia a marcat un nou trimestru pe plus, în T2, dar ritmul de creştere a încetinit, iar analiştii spun că, în ciuda rezultatelor, efectele nu se vor vedea pe piaţa muncii, iar consumul va bate pasul pe loc. „Consumul populaţiei a rămas la niveluri scăzute pe fondul creşterii şomajului, reducerii numărului de noi locuri de muncă create în medie în fiecare lună de sectorul privat şi al menţinerii creşterii reale a salariilor în apropiere de zero“, spune Eugen Sinca, analistul-şef al BCR.
Economia a crescut în primul semestru cu 1,7% faţă de primele şase luni din 2012, iar analişti văd acum posibil un avans al PIB de 2,5-3% în acest an, datorită producţiei agricole foarte bune şi continuării performanţei exporturilor. În T2 faţă de T1 creşterea a fost de 0,3%, iar faţă de T2 din 2012 plusul a fost de 1,3%, în scădere de la 2,2% în T1 din 2013 faţă de T1 2012.
Premierul Ponta anticipa luna trecută un plus de 2,4% al economiei la semestru, estimare care a luat prin surprindere pe toată lumea, dar care nu şi-a găsit suportul în cifrele prezentate miercuri dimineaţă de Statistică.
Oamenii de afaceri, care încearcă să-şi ţină businessurile pe linia de plutire într-o economie cu întârzieri mari la plată şi plină de insolvenţe, susţin că nu se simte creşterea economică în îmbunătăţirea nivelului de trai şi afirmă că nu văd direcţii strategice, investiţii, prin care statul să susţină economia.
„Nu văd însă direcţii strategice, un sistem prin care statul să sprijine economia, nu văd investiţii pentru susţinerea creşterii economice. În plus, cât timp băncile nu creditează IMM-urile nu va porni acest «motoraş» care să susţină economia“, spune Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terap