Fostul ministru al Justiţiei explică de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii: "Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul, ale cetăţenilor, care evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare?".
"O altă mare problemă dureroasă este că există societăţi comerciale, firme, care lucrează pentru aceste companii şi regii autonome, de exemplu produc ţevi sau multe alte piese de care ele au nevoie şi care sunt conduse de oameni din partid şi banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.
Critici pentru premier
Monica Macovei declară că "premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie", în contextul legii ANI.
"Eu reţin că a afirmat ceva de genul: Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie. În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol", spune ea.
Fostul ministru al Justiţiei consideră că nu legea ANI trebuie modificată, ci aleşii locali trebuie să se adapteze legislaţiei: "Dacă su