Statele Unite ale Americii şi-au adăugat miliarde de dolari la economie numai prin schimbarea modului de calcul a Produsului Intern Brut (PIB) al ţării.
În iulie 2013, americanii au dat publicităţii noi date economice care încorporează schimbările de calculare a PIB-ului.
În 1947, un standard al Organizaţiei Naţiunilor Unite, denumit Sistemul Conturilor Naţionale, definea modul de calculare a PIB-ului. O variantă actualizată a acestuia, asupra căreia s-a convenit în 2008, începe să fie implementată de tot mai multe ţări. Cea a Americii a fost publicată în iulie 2013.
Noile cifre schimbă modul în care se calculează veniturile pentru pensie şi investiţiile în scop locativ, care adaugă miliarde de dolari economiei, dar adevăratul element care contribuie la diferenţierea faţă de vechiul sistem de calcul este măsurarea inovaţiei într-un mod diferit. PIB-ul cuprinde acum şi cheltuielile cu brevetele tehnologice şi cu drepturile de autor din filme, cărţi şi muzică.
Noul mod de calcul creşte dimensiunea economiei americane cu 3,6%, adică 560 mld. dolari. Practic, o ţară de mărimea Suediei a fost adăugată economiei americane printr-o simplă mişcare de pix. Acest surplus s-a acumulat prin refacerea cifrelor de PIB anual din 2001 până în 2012.
SURSA: The Economist