De-a lungul multor decenii oamenii s-au certat de la o simplă întrebare: „Oamenii inteligenţi nu mai cred în Dumnezeu?“. Un grup de cercetători de la Universitatea din Rochester a vrut să afle cum stau lucrurile şi dacă vechile premise rezistă, adică oamenii inteligenţi sunt mai puţin credincioşi.
Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au ajuns la concluzia că oamenii mai inteligenţi nu mai cred în divinitate, pe când cei mai puţin înzestraţi intelectual sunt mai tentaţi să creadă în astfel de forţe. Totuşi, se pare că această generalizare funcţionează când e vorba de inteligenţă analitică, adică rezolvare de puzzle-uri, de învăţare rapidă sau de gândire abstractă, notează The Verge.
Psihologul Miron Zuckerman şi echipa sa au analizat 63 de lucrări precedente în care erau analizate legăturile dintre religie şi inteligenţa. Un număr mare dintre acestea, 53, notau că cele două entităţi au o relaţie inversă. Pentru Zuckerman nu a fost o surpriză. „Trebuie să înţelegi că relaţia asta nu e nouă. Studii din 1928 au descoperit acelaşi lucru“, a declarat el.
Cercetătorii au identificat trei posibilităţi pentru care se creează această relaţie. În primul rând, oamenii inteligenţi sunt mai puţin predispuşi să se conformeze presiunilor sociale, cum este retorica religioasă. Apoi, oamenii inteligenţi preferă gândirea analitică, spre deosebire de ceilalţi care preferă intuiţia, astfel că vor mai mereu dovezi ştiinţifice. În final, oamenii inteligenţi pur şi simplu nu au nevoie de ceea ce religia oferă, ei îşi guvernează viaţa fără a fi mânaţi de presupuse pedepse sau recompense.
În ciuda acestor teorii, Zuckerman nu se grăbeşte să spună că cele două au o legătură directă, ci sunt corelate. Mai mult, cercetarea lui se bazează pe studiile făcute în cultura occidentală, necercetând şi culturile asiatice, spre exemplu. În plus, teoria nonconformismului