Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se bazează pe oportunităţile pe care le-ar putea oferi viitorul pentru unirea Basarabiei cu România şi mai puţin pe acţiuni imediate, care ar risca să creeze probleme externe mult mai complicate.
Prezent la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, ministrul de Externe Titus Corlăţean a ţinut să facă unele precizări referitoare la unirea Basarabiei cu România. Ministrul a vrut astfel să contracareze eventualele reacţii negative ale liderilor unor organizaţii din Basarabia prezenţi la dezbateri, faţă de recentele declaraţii ale premierului Victor Ponta referitoare la problema Basarabiei. Invitat la o emisiune a unui post de televiziune, Ponta declarase că problema unirii nu este oportună în acest moment.
În acelaşi timp, Corlăţean a vrut să dea şi o replică preşedintelui Traian Băsescu, care declarase la Izvorul Mureşului că, dacă cetăţenii Republicii Moldova vor cere unirea cu România, o vor avea, deoarece în ţara noastră nu există partid românesc care să nu vrea acest lucru.
Apel la înţelepciune
Titus Corlăţean şi-a prezentat propria strategie pentru revenirea Basarabiei la patria mamă. Ministrul de Externe face apel la “înţelepciune” şi lasă pe seama viitorului realizarea acestui deziderat. “Este un subiect foarte sensibil pe care vreau să-l înţelegeţi foarte corect. Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de înţelepciune. Poate că uneori se vorbeşte mai puţin şi se lucrează mai mult. Pentru că procesul de modernizare, de europenizare a Republicii Moldova poate genera în viitor oportunităţi. Şi trebuie să lăsăm viitorul pentru a găsi această oportunitate”, a declarat Corlăţean. Ministrul nu a ratat ocazia de a sancţiona declaraţiile făcute de Traian Băsescu la acelaşi for.
Când te joci retoric cu o temă faţă de care românii rezonează, tema unirii, şi cu toţi am ascultat aplauz