În miez de vară, în plină perioadă de concedii, izbucneşte, din senin, o răzmeriţă a unor aleşi USL la adresa ANI. Surprinzător, în lipsa din ţară a lui Victor Ponta. E un scandal din care, indiferent cum l-ar gestiona, Victor Ponta va ieşi prost. Ori în faţa UE. Ori în faţa baroneţilor.
Dramoletă estivală
Urmărind acest spectacol în care câţiva aleşi USL, cu probleme de integritate, s-au trezit mârâind la ANI, te întrebi cine şi de ce are interesul să-i arunce într-o luptă sterilă? Sunt cel puţin trei aspecte care înclină balanţa spre ipoteza că toţi cei care se autovictimizează şi atacă ANI, acum, sunt manipulaţi să recurgă la atitudinea aceasta:
1.Cei care pozează în victime nu au niciun motiv nou care să le fi provocat isteria. Ştiau că au proces, şi nu de azi, de ieri. Ştiau pentru ce sunt cercetaţi. Niciunul nu poate invoca faptul că nu a cunoscut legea. Şi, oricum, necunoaşterea legii nu absolvă de răspundere.
2. Toţi ştiu că nu au nicio şansă ca, pentru ei, lucrurile să se mai schimbe în favoarea lor, chiar şi în varianta în care, la presiune, Legea de funcţionare a ANI ar fi modificată. Nicio lege nu se poate aplica retroactiv.
3. Portavocile unora dintre ei – de la niveluri superioare ale administraţiei locale, personaje care au un cuvânt de spus în politica de cadre a partidelor –, ştiu, de asemenea, că legea nu are efect retroactiv, la fel cum ştiau de procesele pe care mulţi dintre aleşii cu probleme de integritate le aveau înainte de a fi puşi pe liste electorale eligibile. De ce i-au pus pe liste, în condiţiile în care finalul este previzibil? Pentru a-i putea controla şi cuminţi într-un mod mai eficient, în schimbul unor promisiuni în van de rezolvare a problemei? Nu e exclus.
Ce se urmăreşte de fapt?
Înclin să cred că se urmăreşte de fapt punerea unei cărămizi la temelia aplicării unui dezid