Aflat astăzi la Şcoala de vară a românilor de pretutindeni de la Izvorul Mureşului, ministrul de Externe Titus Corlăţean a ţinut să-şi asume ad hoc "ledearshipul punerii la punct al preşedintelui Traian Băsescu" pentru declaraţiile făcute de acesta în urmă cu două zile, în aceeaşi localitate, la adresa Guvernului de la Budapesta.
Fără a-i pronunţa în niciun moment numele, Titus Colăţean a spus: "Nu cu retoricile astea politice rezolvi acest gen de probleme, ci afirmând, atunci când trebuie, constant, şi dialogând. Am făcut şi un test atunci când am dat comunicatul de presă al MAE, în urmă cu câteva zile, pe care unii, inclusiv dintre analiştii politici din presă, nu l-au înţeles ori s-au făcut că nu îl înţeleg. Am cerut Guvernului Ungariei să se delimiteze de acele afirmaţii ale liderului unui partid extremist şi a fost bine faptul că Guvernul de la Budapesta a spus: 'Da, parteneriatul strategic cu România este important pentru noi. Da, suntem adepţii colaborării şi lucrul ăsta trebuie să prevaleze'. Trebuie să ştii cum să acţionezi şi să te gândeşti doar la câştig acum, pe final de mandat, de noi puncte electorale".
De asemenea, Corlăţean i-a acuzat pe preşedintele Băsescu şi fostul Guvern Emil Boc că nu au avut niciun fel de reacţie atunci când în 4 iunie 2010, la comemorarea Tratatului de Pace de la Trianon, parlamentarii FIDESZ şi Jobbik în legislativul de la Budapesta au adoptat două legi. Una prin care se instituia dubla cetăţenie pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei şi cealaltă prin care tratatul de la Trianon era respins ca "o tragedie naţională pentru Ungaria".
"Din păcate, nu am auzit în acel moment vreun cuvânt de opunere nici din partea preşedintelui, nici a Guvernului român de atunci. Ba mai mult, în aceeaşi vară 2010, şeful statului din România a stat la aceeaşi masă cu acei oameni politici maghiari cu retorică nervoasă