Unii spun că este cea mai lungă perioadă de recesiune de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, alţii spun că este cea mai lungă din istorie. Un lucru este cert: zona euro a ieşit din recesiune, înregistrând două trimestre consecutiv creştere economică. Declinul din ultimii ani şi-a pus însă amprenta pe economia întregii Uniuni, unde criza economică a stârnit o criză bancară, alta de încredere şi numeroase mişcări sociale îngrijorătoare.
Creşterea economică înregistrată în zona euro în cel de-al doilea trimestru al acestui an a depăşit aşteptările analiştilor, situându-se la 0,3% faţă de primele trei luni din 2013, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, agenţia oficială de statistică a Uniunii Europene. Economiştii estimau un avans de 0,2% sau mai mic. La nivelul blocului comunitar, creşterea economică înregistrată în intervalul aprilie-iunie a fost tot de 0,3% faţă de primul trimestru al anului.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia zonei euro a înregistrat o scădere de 0,7%. În ciuda ieşirii din recesiune (adică înregistrarea de creştere economică timp de două trimestre consecutiv), zona euro rămâne adâncită în problemele generate de criza economică mondială. Similar, analiştii estimau un declin anual de 0,8%.
De la intrarea în recesiune, la sfârşitul anului 2011, economia europeană s-a confruntat cu o criză bancară acută, ale cărei efecte au fost rezolvate doar parţial şi asta numai prin intervenţia extraordinară a Băncii Centrale Europene, care continuă şi astăzi să pompeze masiv lichiditate în băncile comerciale pentru a le ajuta pe aceestea să reia activităţile de creditare, care rămân în mare parte îngheţate.
Şi de această dată, revenirea economiei zonei euro la creştere după şase trimestre de scădere se datorează evoluţiei spectaculoase a Germaniei, în continuare cea mai mare şi ma