Românii sunt codaşii Europei atunci când vorbim de salariul minim pe economie. Cu toate că venitul minim pe economie a crescut în România în ultimul deceniu cu aproape 150 de procente, acest indicator este de 10 ori mai mic faţă de alte state europene.
Conform indicatorilor Eurostat, România este pe penultimul loc în topul european al salariilor minime pe economie. Cel mai bine o duc cetăţenii din Luxemburg, cu 1.874 euro lunar, urmaţi de belgieni cu 1.502 euro pe lună. În România indicatorul are un nivel de 179 euro pe lună.
Oamenii spun că nu se poate trăi din această sumă şi că ar fi nevoie cel puţin de două ori pe atâţia bani pentru un trai decent.
"Cu 850 de lei, cât e salariul minim, normal că nu se poate trăi, oricine e conştient de asta. Cred că un nivel acceptabil ar fi 1500 de lei, cât de cât să poţi trăi mai decent", spune o bistriţeancă.
"Cu 850 de lei, la o familie cu patru-cinci membri, cu cheltuieli de întreţinere, ajung banii? Nu cred", spune un bistriţean.
"E mic salariul minim. Lumea nu se descurcă. Cu 850 de lei nu se poate face mai nimic, dacă mai ai de plătit şi o rată nu-ţi mai rămâne nimic. Suma optimă pentru un trai decent ar fi 2000 de lei", spune o altă doamnă.
Oamenii sunt sceptici şi spun că cel mai probabil nu vom ajunge niciodată la un nivel de trai european.
"Nu cred că vom ajunge la aşa ceva. Mai degrabă nu", spune o doamnă, lucru susţinut şi de un bsitriţean care nu crede că România va ajunge la salariul minim plătit în vest: "Economia este principalul factor în funcţie de care se stabileşte salariul minim".
La coada clasamentului, alături de români sunt bulgarii, cu 159 euro lunar.