Consilierul premierului pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, considera ca deciziile Agentiei Nationale de Integritate de a declara incompatibili o serie de alesi locali nu au nicio acoperire legala sau morala si ca ar trebui adoptat un cod de conduita morala din care alesii sa cunoasca toate incompatibilitatile.
El nu crede nici ca Uniunea Europeana va obiecta fata de o modificare a legii ANI.
"In legea ANI, asa cum am spus-o, sunt anumite disfunctionalitati, ele apar la suprafata acum, la cativa ani distanta. Asa cum zicea fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, si cum zicea si doamna Pivniceru, trebuie adoptat un cod de conduita morala care sa cuprinda toate incompatibilitatile si pe baza caruia sa raspunda toti alesii, de la nivel local pana la nivel parlamentar", a spus fostul senator UDMR, pentru Ziare.com.
El spune ca multi dintre cei declarati incompatibili sunt de buna credinta si au intrat in consiliile de administratie ale societatilor de apa si canal pentru care au fost declarati incompatibili pentru bunul mers al comunitatii.
"Multi dintre ei sunt de buna credinta. Uitati-va la presedintii de consilii judetene care faceau parte din consiliile de administratie ale companiilor de apa. E normal ca acesti presedinti sa fie in consiliul de administratie pentru a stabili un orar pentru canalizari, pentru munci. Dupa parerea mea, nu e nicio incompatibilitate, nici morala, nici legala si totusi au fost declarati incompatibili. Cred ca e prost gandita aceasta lege a Agentiei, care stabileste incompatibilitati absolut inventate de ministrul de atunci, Monica Macovei, si adoptata de majoritatea de atunci, care nu are ca scop o activitate mai curata a alesilor, ci poate fi folosita ca o arma politica impotriva lor", crede Frunda.
Intrebat daca nu exista pericolul ca Romania sa primeasc