Vânătorii timişeni cer ministerului de resort deschiderea sezonului la căprior şi la mistreţ mai devreme cu cel puţin o lună, pentru ca un număr mai mare de vânători străini să aleagă România şi să nu se îndrepte spre Ucraina sau Ungaria, unde sezonul începe pe 15 aprilie, respectiv 1 mai.
Solicitarea vine pe fondul reducerii semnificative a numărului puşcaşilor care aleg pădurile şi crângurile timişene, mai ales în ultimii patru ani.
Până în 2008-2009, în Timiş îşi roteau puşca după mistreţi, căpriori, cerbi lopătari, râşi, urşi carpatini, raţe sălbatice sau fazani peste 400 de vânători din Anglia, Germania, Franţa, Suedia, Spania, Canada ori SUA, cei mai fideli fiind italienii, atraşi mai ales de vânatul mic precum iepuri, fazani, prepeliţe sau guguştiuci.
“Un mare inconvenient pentru noi este faptul că sezonul la căpriori se deschide pe 15 mai, la ucraineni pe 15 aprilie, iar la unguri pe 1 mai. Îşi deschid sezonul mai repede decât la noi şi aleg să meargă la cei care deschid primii. La căprior au venit tot mai puţini la noi. Spre exemplu, anul acesta sezonul a început pe 15 mai şi nu am avut decât doi vânători străini”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timiş, Cornel Lera.
Până acum doar patru vânători străini au ales Timişul: doi italieni la vânatul de păsări mici, care este mai ieftin, în sistem pauşal de 50 de euro pe zi, şi doi austrieci la căprior.
“Nu prea avem ce să facem, pentru că sezonul la căprior nu-l stabilim local, ci ministerul îl stabileşte, iar noi doar executăm ceea ce ni se transmite. Am adresat solicitarea la minister şi în anii trecuţi să deschidem şi noi sezonul la 1 mai, dar totul a rămas neschimbat”, a adăugat Cornel Lera.
Anul trecut, AJVPS Timiş a recoltat 11 cerbi comuni, 10 cerbi lopătari, 325 căpriori, 277 mistreţi, 3.887 de iepuri, 5.185 de fazani. Restul vânat