Banii europeni au fost şi sunt în continuare greu de atras pentru cei care nu ştiu sau nu vor să întocmească proiecte în mod corect, legal şi conforme cu legislaţia naţională şi comunitară din domeniu. Niciodată nu a “ţinut” să-i fraierim pe cerberii fondurilor europene şi cu atât mai puţin în aceste vremuri când banii Europei sunt tot mai puţini şi pentru ei se bat chiar şi bogaţii Uniunii. Sau mai ales ei. Cu toate acestea, după şase ani de la aderare, multe entităţi româneşti, publice şi private, beneficiare, dar şi de control ale fondurilor europene, încă mai cred că poate, poate vor reuşi să-i păcălească pe diriguitorii banilor europeni din cadrul Comisiei Europene, care verifică până şi o virgulă dintr-o cerere de rambursare venită din România.
În exclusivitate, redacţia cotidianul.ro prezintă o analiză, nefinalizată încă, realizată de experţii Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României, care conduce la concluzia că după suspendarea de anul trecut a plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi care au fost reluate după fierbinţi rugăminţi, inclusiv ale premierului Ponta, pe lângă liderii europeni, urmează, foarte probabil, o nouă suspendare. Pentru că mulţi beneficiari români ai proiectelor din cadrul POS DRU încă mai cred că pot păcăli: fac cele mai trăsnite cheltuieli neeligibile, nu vor să evite conflictele de interese, divizează valoarea estimată a unui contract de achiziţie în vederea evitării procedurilor competitive etc.
Nereguli la centruDin verificarea efectuată pentru proiectele auditate cod SMIS 21839 implementat de beneficiar Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC), aflat în gestiunea Organismului Intermediar Ministerul Educaţiei Naţionale (OI MEN), cod SMIS 21815 implementat de beneficiar Universitatea Politeh