Încă o pagină din istoria Timişoarei a fost recompusă în urma unei noi descoperiri arheologice care întregeşte fostul sistemul de fortificaţie al cetăţii de pe Bega. În zona Pieţei 700 a fost descoperit un stăvilar de pe vremea Imperiului Habsburgic, unic în România, care avea rol de igienizare şi apărare.
Un vestigiu istoric unic în România
Specialiştii în arheologie au descoperit, în luna iulie, în apropierea Pieţei 700 o serie de vestigii, printre care şi un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare în jurul Bastionului construit în secolul al XVIII-lea de administraţia habsburgică. Stăvilarul este construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, de stejar şi brad. Acesta avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Descoperirea a avut loc cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri ce se va ridica în cartierul de afaceri din Piaţa 700.
Miercuri, reprezentanţii City Business Center Timişoara au organizat o conferinţă de presă în care au prezentat detalii despre modul în care au fost descoperite aceste vestigii istorice. La întrunire a aparticipat Ovidiu Şandor, administrator City Business Center, Sorin Predescu, director la Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Timiş, dar şi cei doi arheologi implicaţi în această descoperire, Ovidiu Bozu,responsabilul ştiinţific al şantierului, şi Szentmiklosi Alexandru, de la Muzeul Banatului.
Potrivit lui Ovidiu Bozu, responsabilul ştiinţific al descoperiri arheologice, aceste vestigii scot la lumină o parte din ceea ce a însemnat a treia fortificaţie militară din secolul al XVIII-lea, fortificaţie care dincolo de ziduri avea şi şanţuri de apărare. Aceste şanţuri, spune arheologul, reprezintă măiestria inginerilor militari din acea perioadă, care trebuia să asigure inundarea fortificaţiei în vreme de răz