O analiza realizata de Consiliul Fiscal al Romaniei, pe marginea proiectului de rectificare bugetara inaintat de guvern, pare sa indice ca toate cifrele economice sunt in picaj. Cu doua exceptii: cifra salariilor in sistem bugetar si cea a angajarilor la stat. In editorialul ziarului Evenimentul zilei, concluzia analizei este preluata de Mircea Marian ca document care demonstreaza cel mai bine in ce masura, citam, „regimul USL (este) un amestec de socialism, populism şi stat mafiot”. Socialism, pentru ca tot greul este lasat pe spinarea sectorului privat. Populism, pentru ca salariile ugetarilor au crescut artificial, din interes electoral, in detrimentul investitiilor. In sfarsit, un stat mafiot, pentru ca a crescut evaziunea fiscala, iar aceasta evolutie are loc, citam, ” dupa trecerea sistemului de supraveghere financiară sub controlul famigliei extinse Ruşanu,(si) după ce, la ANAF, l-am avut pe omul lui Dan Voiculescu” (am citat).
Pe site ziare.com, Ioana Ene Dogioiu, anunta ca „Piatra pe piatra nu va ramane in economia romaneasca dupa trecerea Guvernului Ponta, care se dovedeste o reala calamitate, un taifun care a lovit Romania cu mai mare virulenta decat criza mondiala”. Autoarea articolului reactioneaza astfel la aceeasi analiza a Consiliului fiscal si se intreaba cum raspunde guvernul USL: prin plecarea in concediu a premierului Victor Ponta.
Editorialistul Romaniei libere, Gabriel Bejan, ii intreaba direct pe alegatorii Uniunii Social-Liberale: „nu era, totuşi, mai bun Boc decât Ponta?” Pentru ca, arata el, nu doar s-au putut identifica 10 masuri ale guvernului Ponta copiate din programul de guvernare al democrat-liberalilor, sub conducerea lui Emil Boc, dar chiar si ceea ce se pregatesc sa dispuna, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International este copy-paste dupa solutiile lui Boc, pentru care fostul premier a fost