Spitalul Judetean “Mavromati” are, la aceasta data, datorii de circa doua milioane de lei, ceea ce face ca actuala conducere a unitatii medicale sa scoata din calcul acordarea tichetelor de masa pentru salariati. In aceste conditii, mocneste starea de nemultumire in randul salariatilor, care considera ca sefii spitalului ar trebui sa faca demersuri la Ministerul Sanatatii, cu mai mare insistenta ca pana acum, in care sa explice situatia financiara dificila, generata de subfinantarea unitatii medicale. In momentul de fata, din cauza datoriilor mari acumulate de spital, conturile institutiei sunt blocate.
“Se merge in continuare pe un tarif discriminatoriu. Spitalul nostru nu este finantat la nivelul altor spitale din aceeasi categorie. “Mavromati” a fost incadrat la spital de categoria a treia, dar la plata nu mai este la acest nivel. Aceasta situatie ar trebui adusa in atentia Ministerului Sanatatii”, este opinia unei asistente de la cea mai mare unitate medicala a judetului.
Recent, guvernantii au dat de inteles ca au de gand sa modifice clasificarea spitalelor. Conform unui proiect pilot, spitalele se vor imparti in doua categorii, unele de interes national (spitalele regionale de urgenta, spitalele judetene de urgenta si institutele) si spitalele de interes local (spitalele municipale si cele orasenesti), clasificare care ar putea aduce speranta unei finantari mai bune pentru spitalul botosanean.
Cum insa nu este un plan care sa fie pus in aplicare prea curand, pe moment pentru unitatea medicala botosaneana situatia ramane foarte grea.
“Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor da posibiltatea acestor unitati sa devina institutii autonome, cu mai multa flexibilitate in asigurarea unui management eficient, astfel incat spitalele sa devina competitive, iar medicii sa fie platiti dupa performanta”, just