Guvernul a decis ieri ca şi ziua de vineri, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, să fie zi liberă. Astfel, numărul zilele nelucrătoare programate în 2013 a ajuns la 15, cel mai mare din ultimii ani. Cine sunt românii care se bucură cel mai mult de pe urma acestor zile libere?
Oferirea de zile libere a devenit o preocupare semnificativă a guvernelor din ultimii ani, astfel că numărul acestora a crescut semnificativ. Dacă în 2010 erau doar 11 zile nelucrătoare pentru sărbătorile legale, dintre care doar patru au picat în timpul săptămâni, în 2013 situaţia este cu totul alta. La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat că angajaţii vor avea 12 zi libere, iar opt dintre ele vor fi în timpul săptămânii. Ulterior, Executivul a decis suplimentarea cu încă trei zile nelucrătoare – 2 şi 3 mai şi 16 august, toate în timpul săptămânii.
Bucuria firmelor de turism...
Decizia Guvernului de a introduce o nouă zi liberă este primită cu bucurie de reprezentanţii firmelor de turism. Aceştia consideră că zilele libere sunt folositoare pentru turismul ţării.
“Agenţiile au pachete speciale, conjuncturale pentru asemenea zile, mai ales când se dau zile libere aproape de începutul săptămânii şi se pot crea minivacanţe“, a spus purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adriana Caranfil, pentru România Liberă.
De asemenea, reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Mihai Panciu, a susţinut că zilele libere oferite de Guvern sunt utile turismului când se anunţă cu suficient timp înainte ca să permită angajaţilor să-şi plănuiască minivacanţa, să rezerve locuri de cazare şi să economisească bani.
“Guvernul a anunţat că 16 august e zi liberă, dar sigur nu s-a ştiut nimic în instituţii până miercuri. Era util să se anunţe acum câteva săptămâni, fiindcă numărul nopţilor de cazare va creşte, în d