Şi în acest an, modul de selectare a candidaţilor a ridicat semne de întrebare. Pe listă a ajuns un deputat din coaliţia de guvernare şi un regretat regizor (deşi premiul nu se acordă post-mortem), dar a fost respinsă o echipă de jurnalişti
Comisia pentru decernarea Premiului Naţional a selectat 31 de candidaţi pentru cele zece distincţii oferite de stat, în valoare de 100.000 de lei. Pe lista personalităţilor admise în concurs figurează şi deputatul democrat Valentina Stratan, şefă de laborator la Institutul Oncologic, care concurează la categoria medicină cu o lucrare despre cancerul pulmonar. Nominalizarea ei stârneşte îndoieli.
„Odată ce comisia e formată din mai mulţi miniştri, ar fi corect ca distincţia să fie oferită persoanelor care nu au nicio legătură cu echipa politică de la guvernare. Nu punem la îndoială meritele doamnei Stratan, problema constă în faptul cât de obiectivă va fi selectarea câştigătorului din acest domeniu“, a comentat analistul politic Vasile Croitoru. „În perioada comunistă majoritatea premiilor erau oferite pe filieră politică. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum“, a adăugat expertul.
AU AFLAT DUPĂ ŞEDINŢĂ CĂ A MURIT
Printre candidaţi este şi regizorul Victor Bucătaru, care s-a stins din viaţă chiar în ziua în care dosarul său a fost acceptat. El a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne pentru documentarul „Masacrul inocenţilor“ – o mărturie vie din timpul războiului de pe Nistru din 1992. Deşi potrivit regulamentului medalia nu se oferă post-mortem, s-ar putea face o excepţie pentru regretatul cineast. „E o situaţie specială. Abia după şedinţă am aflat vestea tragică. Lucrurile stau clar, totuşi. E o chestiune de onoare pentru noi, un caz ieşit din comun“, ne-a declarat vicepremierul Tatiana Potîng.
În lupta pentru premii au mai intrat medicul Ion Ababii, istoricul Sergiu Musteaţă, juriştii Gheorghe Av