Hărţile pot fi intrumente remarcabile pentru a înţelege lumea şi modul în care funcţionează ea, dar aceastea nu îţi arată decât ceea ce cauţi, scrie Max Fisher pe blogul Washington Post. Articolul prezintă o colecție de impresionantă de 40 de hărţi ce explică lumea și modul în care a evoluat ea, cu date legate de mediul economic, religios şi politic sau cu ţările ai căror locuitori sunt cei mai primitori faţă de străini, ori cu cele în care oamenii îşi exprimă cel mai mult sentimentele. Sursa: The Washington Post
"Ce este mai impresionant: cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii 1.800 de ani, o bucată uriaşă a istoriei civilizaţiei umanităţii, sau câte dintre diviziunile acestei hărţi există şi astăzi?" scrie autorul pe blogul World Views al site-ului ziarului The Washington Post.
O hartă politică a lumii datând din 200 î.Hr. este un document cel puţin interesant pentru oricine este curios să observe schimbările petrecute până în zilele noastre.
Harta religiilor principale din lume arată cum creştinismul a ajuns să domine o parte atât de mare a globului şi ce semnificaţie are acest lucru.
O altă hartă ilustrează predicţia unui profesor rus privind destrămarea apropiată a Statelor Unite în patru ţări. Teoria lui Igor Pagarin, tratată drept credibilă de presa naţională, i-a adus acestuia un grad relativ ridicat de celebritate în Rusia. Panarin a spus că SUA se vor destrăma din cauza tensiunii interne şi vor ajunge grupate în patru ţări diferite, dintre care doar una va fi pe deplin independentă, celelalte aflându-se sub influenţă sau control extern.
Printre cele mai surprinzătoare hărţi se numără cea care evidenţiază concentraţia cea mai mare a populaţiei întregii lumi. Harta accentuează faptul că zona inclusă într-un cerc este populată de mai mulţi oameni decât ţările care se află în exteriorul lui. Astfel,