Numărul solicitărilor la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea a crescut cu circa 25-30%. În ultimele zile, din cauza temperaturilor mari, mai multe persoane au solicitat intervenţia echipajelor de la Ambulanţă, după ce li s-a făcut rău. Directorul medical al SAJ Vrancea, medicul Laurenţiu Albiş, ne-a precizat că în ultimele zile numărul solicitărilor a crescut cu peste 20%. Dacă înainte se înregistrau 110-120 de solicitări pe zi, acum numărul solicitărilor este de 150 în fiecare zi. Cele mai multe solicitări au venit din partea bolnavilor cronici ale căror afecţiuni s-au agravat din cauza temperaturilor ridicate.
Şi medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon“ din Focşani spun că numărul pacienţilor care s-au prezentat la spital din cauza căldurii a crescut în ultimele zile. Dacă în mod normal la UPU ajung cam 110 pacienţi zilnic, în ultimele zile au ajuns peste 130 de persoane. Şefa UPU, medicul Dana Dincă, spune că au ajuns pacienţi cu lipotimii, atacuri de panică, dar şi pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare.
Pentru prevenirea incidentelor, în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă. „Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţin