La Maria Radna sau la Sâmbăta de Sus, ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii s-au închinat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
În fiecare an, de 15 august, sute de mii de transilvăneni şi de bănăţeni pleacă în pelerinaj. De la vechea mănăstire greco-catolică Rohia din Maramureş până la ctitoria ortodoxă a voievoodului Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, oamenii se strâng pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Ca şi în anii precedenţi, epicentrul fervorii religioase a fost la Nicula, în judeţul Cluj.
70.000 de pelerini la Nicula
Câteva zeci de mii de pelerini ortodocşi şi greco-catolici au luat parte la tradiţionalul pelerinaj de la Nicula, de Adormirea Maicii Domnului. Unii dintre pelerini au ajuns încă de marţi seara la Nicula. Alţii au participat la un pelerinaj, care i-a purtat pe jos de la Gherla la Nicula şi care a fost condus de episcopul greco-catolic, PS Florentin Crihălmeanu.
Oamenii au venit din toate colţurile ţării, însă au fost şi grupuri de pelerini din Italia şi din Franţa. Numărul total al celor care au vrut să o cinstească astfel pe Fecioara Maria a fost estimat la 70.000 de oameni. Ei vor să se închine în faţa unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată de preotul Luca din Iclod, despre care cred că ar fi făcătoare de minuni. Icoana, care ar fi lăcrimat la finalul secolului al XVII-lea, se află în vechea mănăstire greco-catolică, folosită azi de ortodocşi. La mănăstire, oamenii au ascultat slujba săvârşită de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Oamenii s-au aşezat la marginea pădurii, într-un amfiteatru natural de mari dimensiuni. „Am venit din Gherla. Pentru noi, Nicula este un loc sfânt. Aici ne putem curăţa de păcate. Dacă vin oameni din Buzău şi chiar din Cernăuţi, noi, care suntem din Gherla, să nu venim?”, a spus unul dintre pelerini. Pentru un altul, venit din Târgu