Situaţia protecţiei mediului în bazinul Dunării va fi analizată de 18 specialişti din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România.
În august şi septembrie, o echipă de 18 experţi şi oameni de ştiinţă din România şi din alte şase ţări europene efectuează o expediţie comună de supraveghere a Dunării, pentru a strânge informaţii privind parametrii de calitate ai fluviului care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de statele riverane.
Expediţia a plecat marţi de la Regensburg, de la izvoarele Dunării şi se va încheia pe 26 septembrie, în Delta Dunării.
„Aflată la cea de-a treia ediţie, expediţia comună de supraveghere a Dunării, «Joint Danube Survey – JDS 3», este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Ca şi la celelalte două ediţii, din anii 2001 şi 2007, «JDS 3» îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă”, se spune într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), citat de Mediafax. Expediţia, organizată o dată la şase ani de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România.
Potrivit ANAR, din echipa internaţională fac parte şi trei experţi din cadrul instituţiei, respectiv Florentina Dumitrache - chimist, Claudia Nagy - biolog şi Mary Crăciun - chimist. „Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de km şi va trece prin toate cele 10 ţări pe care le străbate Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bul