Pâinea este un produs de panificaţie din făină, apă caldă, drojdie si sare. Cea mai gustoasă pâine este, cu siguranţă, cea preparată acasă. Pentru ţăranul român, pâinea are si o semnificaţie mistică, acesta fiind convins că pe fiecare bob de grâu se află chipul lui Iisus!
Istoria preparării pâinii - aliment de bază - datează de mii de ani. La început se făcea un simplu terci, din apă si cereale mărunţite. Cu timpul, tehnica producerii pâinii a evoluat, din terci făcându-se, în prima fază, un aluat lăsat să se usuce la soare. Mai târziu oamenii au rumenit aluatul pe foc sau l-au copt pe pietre încinse. Până în secolul XX, pâinea se cocea în casă, mai ales la sat, cea neagră fiind socotită pâinea oamenilor nevoiasi, iar cea albă, considerată de calitate “mai bună”.
În zilele noastre, lumea s-a înţelepţit, pâinea neagră si cea integrală, datorită valorii nutritive a tărâţelor, recâstigându-si prestanţa. De multe ori, pâinea cumpărată din comerţ este de foarte proastă calitate, cu gust îndoielnic si aspect deloc atrăgător. Pentru alegerea pâinii de pe raft - în caz că nu o prepari acasă - trebuie să stii câteva trucuri. Pâinea trebuie să fie bine crescută, cu o culoare uniformă, fără crăpături sau rupturi, iar coaja - netedă si lucioasă. La gust, dulceagă, potrivit de sărată, fără să-ţi dea senzaţia de acru, amar sau gust de mucegai. Miezul să nu fie fărâmicios. La apăsare, pâinea de bună calitate revine imediat la forma iniţială. Cea mai sigură este pâinea făcută în casă, cu o cocă frământată mult, să iasă pufoasă si gustoasă.
Pungile din hârtie sunt foarte bune pentru ambalarea pâinii, deoarece permit o mai bună circulaţie a aerului în jurul preparatului. De regulă, pâinea proaspăt coaptă în casă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără niciun fel de ambalaj. Dacă ai preparat o cantitate mai mare si o păstrezi la congelator, este preferabil ca