Crestinii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc joi pe "Maica Vietii", ocrotiroarea copiilor, familiei, a Marinei romane si a Bisericii. Peste 2,2 milioane de romani, care poarta nume derivate de la Maria, isi celebreaza onomastica.
Scriptura nu spune nimic despre moartea Mariei, Nascatoarea de Dumnezeu. De-abia in secolul al VIII-lea, odata cu sf. Ioan Damaschinul, apar primele referiri la eveniment, pentru ca mai tarziu data de 15 august sa fie oficial stabilita ca zi de praznuirea a Adormirii Maicii Dommnului, iar mai apoi intreaga luna august sa-i fie dedicata.
Traditia Bisericii spune ca Sfanta Fecioara a supravietuit vreme de 11 ani durerii de a-si vedea fiul sacrificat. Cu trei zile inainte de moarte, Arhanghelul Gavriil i s-a aratat si i-a dat vestea, oferindu-i posibilitatea sa se pregateasca, prin ruga si bun-ramas de la cei apropiati, pentru momentul reintalnirii cu Fiul sau.
Se mai spune ca Sfantul Duh i-a anuntat pe Apostoli sa mearga la Ierusalim ca sa participe la inmormantare. Icoanele care infatiseaza priveghiul o arata pe Maria intinsa pe catafalc in straie imparatesti, inconjurata de arhangheli, ingeri, apostoli si multime. La capataiul ei sta Iisus, care poarta in brate un prunc - simbol al sufletului Mamei Sale gata sa fie luat la cer.
Maria a fost ingropata in localitatea Ghetsimani. Ajuns la trei zile dupa inmormantare, Apostolul Toma a cerut sa fie deschis mormantul ca sa-si ia ramas bun de la Maica Domnului. Cei prezenti au ramas uimiti sa vada ca trupul lipsea si au inteles ca Nascatoarea fusese luata la ceruri.
Maria Nascatoarea este situata de catre traditia ortodoxa in rand cu ingerii si este considerata drept mijlocitoare intre credinciosul care se roaga si Iisus. Se zice ca, in calitate de mama care si-a vazut fiul murind in chinuri pe cruce, daruindu-si viata pentr