Biblioteca Teleki din Târgu-Mureş pare ruda de la ţară a splendidei Săli de Stat de la Viena.
Sala barocă, pe două niveluri, a bibliotecii târgumureşene seamănă cu impunătoarea sală vieneză, dar dimensiunile ciclopice ale bijuteriei din capitala imperială nu se puteau regăsi într-un oraş situat aproape de graniţa imperiului. Cu toate acestea, Biblioteca Teleki este una dintre cele mai frumoase şi importante biblioteci din Europa Centrală şi de Est, şi singura din Transilvania care funcţionează şi ca obiectiv turistic.
Legătura dintre bibliotecile de la Viena şi Târgu-Mureş a făcut-o contele Sámuel Teleki, personaj ilustru al vremii sale, ajuns vicecancelar şi apoi cancelar al Transilvaniei la Viena, cu începere din 1787. Inspirat fără îndoială de arhitectura Sălii de Stat a bibliotecii vieneze, ridicată între 1723 şi 1726, el a construit biblioteca de la Târgu-Mureş între anii 1799-1802. În 1802, biblioteca îşi deschide porţile, ca instituţie publică, prima de acest fel din această parte a Europei. În 2013, biblioteca îşi deschide în continuare porţile, tot ca instituţie publică. Însă, cei care îi trec acum pragul, sunt, la fel ca şi la Viena, turiştii, şi nu cititorii interesaţi de volumele adăpostite.
Sala bibliotecii, ticsită de cărţi vechi, adăpostite după grilaje în carouri de sârmă albă, este străjuită de busturile unor eroi sau cărturari din antichitate. Chipuri buclate de filosofi greci alternează cu feţe semeţe de generali romani. Două busturi de bronz ale ctitorilor - Sámuel Teleki şi soţia sa, Zsuszanna Bethlen - sunt executate în acelaşi stil. Pe axa lungă a sălii, două tablouri ale contelui se privesc de la distanţă. De o parte, contele la tinereţe, de cealaltă, tot el, la senectute.
„Este foarte important de spus că totul s-a păstrat ca acum 200 de ani, când s-a deschis. Mobilierul e de atunci, statuile, tot de atunci, ch