Jurnaliştii britanici consideră că Ungaria, România, Cehia, Turcia şi Rusia se confruntă cu o criză democratică, în condiţiile în care liderii de stat recurg la tehnici totalitare pentru a-şi spori puterea.
Preşedinţii Rusiei şi Cehiei, alături de premierii din Ungaria, România şi Turcia, "împărtăşesc o intoleranţă faţă de dizidenţi şi o aversiune către pluralism", scriu jurnaliştii de la The Guardian.
Potrivit ziariştilor britanici, în ţările din Europa Estică, liderii de stat folosesc instrumente de control diversificate, de la autorităţi de reglementare fiscală afiliate politic, la omogenizarea mass-media sau apariţia unor mijloace de informare private, deţinute de oameni de afaceri care depind, în activitatea lor, de contracte încheiate cu Parlamentul.
"Cu excepţia Rusiei, unde standardele democratice sunt scăzute, toţi aceşti lideri înfometaţi de putere au fost aleşi democratic şi au grijă să acţioneze în litera legilor", scriu jurnaliştii de la The Guardian.
Astfel, în fruntea listei se află premierul Ungariei, Viktor Orbán, care s-a folosit de două treimi din majoritatea pe care o avea în Parlament pentru a concentra puterea în propriile mâini şi pentru a limita libertatea presei. Jurnaliştii notează că prim-ministrul ungar a schimbat Constituţia şi a promulgat sute de legi noi. Mai mult, considerat "un fanatic al fotbalului, care a schimbat legile pentru a facilita dezvoltarea de baze sportive", Viktor Orbán a strâns, în 2012, donaţii în valoare de circa şase miliarde de forinţi pentru proiecte de fotbal, iar jumătate dintre aceşti bani au ajuns în satul său natal.
"Oamenii de afaceri sunt dornici să-l mulţumească pe prim-ministrul Ungariei, care se bucură de un mandat electoral pe care alţi lideri din Europa doar îl visează. Cu toate acestea, premierul abuzează de mandatul său pentru a construi un sistem care să-i sporească pute