Dragoş Pătraru, jurnalist România TV, scrie într-un editorial publicat pe altphel.ro că, de câteva luni, în justiţie a început un amplu proces de reformă, condus de Laura Codruţa Kövesi.
"Citeam zilele trecute în presa locală un interviu cu un tip care conduce Curtea de Apel Ploieşti, parcă. Cică omul vrea o justiţie aproape de cetăţean. Cât de imbecil sună clişeul ăsta! Şefule, eu, unul, vreau o justiţie aproape de ideea de justiţie, nu de cetăţean. Justiţia nu e Crucea roşie, să fie aproape de cetăţean. Ba, aş spune că apropierea de cetăţean îi face rău justiţiei. Când se apropie prea tare de cetăţeanul român iute vărsătoriu de şpagă, justiţia din România o ia razna. Aşa că prefer o justiţie cât mai departe de cetăţean şi cât mai aproape de litera şi spiritul legii, dacă tot suntem la clişee.
Apropo de justiţie şi de şpăgi, nu-i mai aud deloc în perioada asta pe băieţii altfel foarte vocali care-şi manifestau acum câteva luni îngrijorarea profundă faţă de mersul justiţiei din România, după numirea procurorilor. Ce s-o fi întâmplat cu ei? Sunt în vacanţă sau nu ştiu cum să interpreteze procesul ăsta de curăţare a justiţiei, pe care cei mai mari justiţiari de pe planetă, conduşi de Monica Macovei, au avut curaj doar să-l arate cu degetul, ani de zile, vorbind zilnic despre reformă, dar făcând practic prea puţin pentru a elimina corupţia din sistem. Păi, în doar câteva luni, DNA-ul lui Kovesi a făcut dosare în cauze care până de curând erau considerate tabu de către instituţie. Că tot îi ridică unii statuie lui Daniel Morar.
Acum, nu spun că a venit USL la putere să facă justiţia să funcţioneze independent, fără să încerce să o influenţeze, să fim serioşi. Ne-a învăţat pe noi nenea Voiculescu: nu ai puterea până nu controlezi justiţia! Păi! Dar e foarte interesant cum justiţiarii planetei, care nu pot rosti o propoziţie fără să folosească şi substant