Oamenii de stiinta prognozeaza ca peste 30 de ani, schimbarile climatice vor afecta o suprafata de patru ori mai mare decat in prezent. Astfel ca spre sfarsitul secolului, caldurile anormale se vor intinde pe 85% din uscat.
Cercetatorii Dim Coumou de la Universitatea Postdam si Alexander Robinson de la Universitatea Complutense din Madrid au studiat diferite modele climatice si au evaluat gradul de periculozitate al incalzirii globale. Rezultatul muncii lor a fost publicat in revista Environmental Research Letters.
Potrivit previziunilor lor, valurile de aer supraincalzit vor deveni un fenomen tot mai raspandit. Prin urmare, este foarte posibil ca pana in 2020 teritoriile afectate de temperaturi extrem de ridicate sa fie de doua ori mai mari decat in prezent. Iar pana in 2040 aceasta suprafata va fi de patru ori mai intinsa. In continuare, perimetrul de uscat cu temperaturi foarte mari va creste cu aproximativ 1% pe an. Pana la sfarsitul secolului, canicula va cuprinde 85% din uscat.
Anterior, alt grup de cercetatori de la aceleasi universitati a anuntat ca pe fondul incalzirii globale a climei numarul lunilor foarte calde a crescut de cinci ori. La aceleasi concluzii au ajuns inclusiv expertii rusi. „Este foarte posibil ca peste 50 de ani sa avem desert in Siberia – intinderi de dune cu nisip inins. Sau, dimpotriva, ar putea fi un desert de gheata. Pentru ca nu este deloc exclus ca Gulf Stream (Curentul Golfului) sa se opreasca, spune Aleksei Karnaukov.
El a amintit ca din cauza avariei din Golful Mexicului, titeiul care s-a scurs dupa explozia unei platforme petroliere a format un strat foarte gros care incineste ritmul de scurgere a acestui curent. Prin urmare, este posibil ca, pe viitor, el sa se opreasca, pur si simplu. Consecintele vor fi dintre cele mai ingrozitoare.