Clasamentul Shanghai al universitatilor mondiale, foarte asteptat dar si contestat deoarece se axeaza mai mult pe cercetare decat pe predare, a confirmat din nou suprematia universitatilor americane, scrie AFP. Romania nu are nici in acest an o institutie de invatamant superior in acest clasament.
Ca in fiecare an de la publicarea in 2003 a primului clasament realizat de universitatea Jiaotong (comunicatii) din Shanghai, prestigioasele universitati americane isi iau partea leului, primele trei locuri fiind ocupate de Harvard, Stanford si Berkeley.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) este pe locul patru iar universitatea britanica Cambridge, prima institutie din afara SUA, ocupa locul cinci.
In acest an, ca si in 2012, universitatile americane au o prezenta zdrobitoare: 17 dintre primele 20 de locuri.
Clasamentul Shanghai este urmarit si comentat in intreaga lume, dar este obiectul a numeroase critici din cauza metodologiei sale.
Astfel, este privilegiata cercetarea in stiintele exacte in detrimentul predatului, mult mai dificil de cuantificat. Sunt luate in calcul numarul de premii Nobel atribuite fostilor elevi sau cercetatorilor, numarul de medalii Fields (echivalentul Nobelului in matematica) precum si numarul de articole publicate exclusiv in reviste anglo-saxone precum "Nature" si "Science".
Marea Britanie are doua universitati in top 10 (Cambridge si Oxford, locul 10). Universitatea College of London, locul 21 anul trecut, pierde doua locuri, in beneficiul Scolii politehnice federale din Zurich, care intra pentru prima oara in top 20.
In top 500, SUA au 146 de institutii de invatamant superior (patru mai putin decat in 2012), urmate de Marea Britanie (37, una mai putin decat in 2012), Germania (37, acelasi numar) si China (34, niciuna in top 100).