Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj a ţinut să atragă din nou atenţia populaţiei în privinţa modurilor de operare folosite pentru comiterea înşelăciunilor prin intermediul telefonului, infracţiuni tot mai des întâlnite în ultimul timp.
Iată câteva dintre aceste modalităţi de înşelăciune:
- Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, recomandându-se ca fiind rude apropiate sau avocaţi ai acestora şi, sub pretextul că au provocat accidente rutiere sau alte evenimente nefericite, le solicită sume de bani pentru soluţionarea problemelor (despăgubire, plata cauţiunii etc). În general, victimele sunt alese din rândul persoanelor în vârstă sau cu o situaţie materială bună şi sunt apelate pe telefonul fix.
- Victimelor li se indică să achiziţioneze cartele telefonice cu credit, urmând ca acestea să transmită escrocilor codurile de reîncărcare. În momentul în care victimele sunt apelate, autorii le indică acestora să menţină legătura telefonică pe toată durata efectuării tranzacţiilor astfel încât să nu aibă posibilitatea verificării veridicităţii câştigurilor.
- Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor societăţi de telefonie mobilă sau posturi de televiziune şi, sub pretextul câştigării unor sume foarte mari de bani, le solicită acestora să trimită contravaloarea unor aşa-zise taxe de câştig (TVA sau sume necesare deblocării premiului câştigat), în vederea intrării în posesia premiului.
Ce recomandă Poliţia
- Nu acceptaţi în nici o împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească!
- Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de