Nissan a adus in gama de motorizari pentru crossover-ul Qashqai+2 un nou propulsor diesel, de 1,6 litri 130 CP cu Start/Stop, un raport excelent intre putere si consum redus de carburant.
Dupa aproape 100 de km prin Bucuresti si 600 de km pe Transalpina acul rezervorului de 65 de litri a coborat putin sub jumatate. Consumul in oras a fost de 6%, iar pe ruta Bucuresti-Novaci-Ranca-Voineasa-Bucuresti (600 km) a fost de doar 5,5%.
Transalpina (DN 67c), cel mai inalt drum rutier din Romania si din Muntii Carpati, care atinge altitudinea maxima (2.145 m) in Pasul Urdele, a fost soseaua perfecta pentru a conduce Qashqai+2 facelift.
Drumul este de curand asfaltat, nu este aglomerat, nu are parapeti astfel ca peisajul poate fi admirat din orice masina, temperatura este vara in jur de 22 de grade, iar din loc in loc se poate opri pentru poze, avantajul SUV-urilor este ca pot opri mai des, in locuri neasfaltate.
Denumit si drumul regelui, Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului si face legatura intre localitatile Novaci (Gorj) si Saliste (Sibiu). Drumul a fost inaugurat de Regele Carol al-II-lea in 1938 si a ramas neasfaltat pana in 2009.
Desi as fi preferat o masina cu transmisie automata, a fost aproape la fel de placut sa conduc crossover-ul cu transmisie manuala in 6 trepte, pentru ca motorul diesel de 1,6 litri iti permite sa urci la mare altitudine numai cu treapta a doua si a treia, iar treptele sunt scurte si pot fi schimbate rapid. Singurele viraje in care a trebuit sa trec in treapta intai a fost atunci cand intalneam alte masini care aveau ceva probleme la urcare.
Crossover-ul Qashqai, proiectat si construit in Europa, in Anglia, a fost lansat in 2007 si a fost un adevarat succes, reusind sa aduca clienti noi marcii japoneze, circa 80% din cumparatori isi luau pentru prima