Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare, una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine, praznuita in 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna si este, totodata, Ziua Marinei, Sfanta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor.
Ce spune traditia crestina
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an pe data de 15 august. Ea este cunoscuta in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.
Potrivit traditiei bisericii, Sfanta Fecioara Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment.
Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu. Intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a gasit gol.
In timp, in cuvantarile parintilor bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credinta ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor. Ziua Marinei
In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, Sfanta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor.
La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate, de Sfanta Maria, manifestari religioase, artistice si culturale. Obiceiuri de Sfanta Maria
In unele zone ale tarii, in dimineata zilei Sfintei Maria, femeile merg la biserica, unde impart struguri, prune, faguri de miere, si apoi in cimitir, pentru a tamaia mormintele.
La tara se obisnuieste ca de Santamaria Mare sa fie angajati pandarii in vii si sa fie "legat" ciocul pasarilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri.
De asemenea, se ofera ofranda din noua poama. @N_