Consumatorul de droguri este un bolnav cronic, spune Marian Ursan, doctor în sociologie şi profesor la Universitatea din Bucureşti. El lucrează de la 16 ani în servicii de asistenţă socială cu bolnavi de HIV, consumatori de droguri injectabile şi persoane care practică sexul pe bani
Are 34 de ani, este doctor în sociologie şi profesor la Universitatea din Bucureşti unde ţine un curs de specialitate în care îi învaţă pe studenţi cum să lucreze cu persoanele din grupurile vulnerabile. Marian Ursan este unul dintre cele mai vechi activişti sociali de la noi.
„La 16 ani am început să lucrez cu copii infectaţi cu HIV. Acum, am masteranzi pe câţiva dintre ei”, spune el cu mândrie în glas.
După 17 ani în care a muncit efectiv în stradă ca asistent social voluntar cu persoane infectate cu HIV, care practicau sexul comercial sau consumatori de droguri injectabile a pus bazele Asociaţiei „Carusel” care are ca obiect ajutorarea şi consilierea acestor grupuri vulnerabile.
„Un consumator de droguri este un bolnav cronic. Dacă înţelegem acest lucru, înţelegem şi că el are nevoie de servicii de îngrijire specializată şi nu de pedepse”, explică Marian Ursan.
Potrivit acestuia, în acest moment „putem vorbi despre o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri din cauza schimbului de seringi contaminate. Statisticile arată că în regiunea Bucureşti-Ilfov, 52,4% din cei care consumă droguri injectabile au şi HIV. Populaţia consumatorilor este de 20.000 de persoane”.
„Cel mai greu e pentru persoanele fără acte”
„Statul major” al asociaţiei este într-un container din Ferentari, identic cu cele folosite de şantierişti. Aici, voluntarii distribuie gratuit seringi şi la colectează pe cele folosite, prezervative şi apă distilată. De asemenea, se fac testări pentru depistarea HIV, se acordă asistenţă medicală primară şi consiliere.