Problema deficitului de personal din unitățile spitalicești din Gorj este cunoscută, însă soluții pentru rezolvarea acesteia nu prea există. În condițiile în care spitalele nu pot depăși 75% din buget pentru cheltuielile de personal și nici nu pot fi făcute angajări, singura soluție pentru manageri sunt voluntarii. Mai multe spitale din Gorj lucrează cu voluntari, iar aceștia au șanse să se angajeze în spital atunci când se vor scoate posturile la concurs.
Majoritatea unităților sanitare din Gorj se confruntă cu lipsa personalului medico-sanitar. Mulți angajați din spitalele au decis să plece în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari și condițiile de muncă sunt superioare celor din județ și nu numai. Așa se face că toate spitalele din Gorj lucrează cu personal puțin și, pentru a suplini lipsa medicilor şi asistenţilor, managerii spitalelor din Gorj îi primesc cu brațele deschise pe cei care vor să facă voluntariat. „Noi ne bucurăm că avem voluntari. Cred că sunt vreo 5 asistenți, infirmieri și un doctor. Ne ajută foarte mult, că noi oricum avem deficit de personal. Nu pot să facă ture, dar ajută personalul de serviciu foarte mult. Noi ne mândrim cu ei pentru că ne sunt de folos și învață și ei foarte multe lucruri, iar când se scot posturi la concurs pot participa. Se familiarizează cu sistemul și decât să stea acasă, măcar vin și mai învață câte ceva. Noi avem și contracte de voluntariat cu ei”, a precizat Robert Calotescu, director la Spitalul Rovinari.
La Bumbești-Jiu, aceeași situație
Și Spitalul Bumbești Jiu funcționează foarte bine cu voluntari, dar și cu studenți din localitate care s-au arătat interesați să-și facă aici stagiul de practică. „Avem și noi trei asistenți voluntari care vin la Spital și în felul acesta învață multe lucruri, dar și foarte mulți studenți la medicină și la şcolile de asistenți care fac practică la noi și