Deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus interzicerea finanţării din străinătate a ONG-urilor care se implică în politică. Propunerea a provocat deja controverse pentru că, dacă ar fi aprobată, ar lăsa autorităţilor o marjă largă de acţiune în selectarea fundaţiilor care nu primesc bani din străinătate.
Propunerea legislativă prevede că acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice sau juridice străine este interzisă pentru ONG-uri, alte entităţi non-profit sau persoane fizice care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele în mod direct sau indirect. De asemenea, acceptarea donaţiilor din străinătate este interzisă şi în cazul în care membrii din conducerea ONG sau a altor entităţi non-profit fac parte din conducerea partidelor.
Noul proiect a provocat deja controverse pentru că lasă autorităţilor o marjă destul de largă pentru a interzice finanţările din străinătate, inclusiv în cazul unor ONG-uri care sprijină “indirect” partidele.
Am încercat să aflăm care sunt motivele iniţiatorului şi cum vor decide autorităţile ce fundaţii au dreptul să primească bani din străinate şi care nu. Deputatul PSD susţine că există politicieni care folosesc fundaţiile drept “paravan” pentru finanţare externă, în condiţiile în care legea prevede că partidele nu pot primi bani din străinătate.
„Demersul l-am iniţiat o dată cu apariţia informaţiei privind finanţarea de către Ungaria a unor ONG-uri patronate de Laszlo Tokes”, susţine deputatul PSD pentru “România liberă”.
Bogdan Diaconu recunoaşte, însă, că legea va afecta şi fundaţiile apropiate PDL şi zonei de dreapta. “Ştiind însă că fundaţiile «Hanns Seidel» şi «Konrad Adenauer» au susţinut PDL-ul şi pe liderii săi în diferite forme, se pune întrebarea dacă avem de-a face cu contribuţii civice sau cu in