Pentru a avea un ban de buzunar sau a-şi ajuta părinţii, mulţi elevi sau studenţi aleg să muncească pe perioada vacanţei de vară, în loc să se distreze alături de colegii şi prietenii lor.
Litoralul este plin de oportunităţi pentru ei, unde se pot angaja fie ca barman, ospătar sau ajutor în bucătărie, cameristă, vânzătoare de îngheţată ori „băiatul de la şezlonguri”. Ei pot fi puşi la munci uşoare şi, în funcţie de vârstă, pot avea program cu jumătate de normă sau cu normă întreagă, scrie cugetliber.ro.
Patronii care angajează elevi sau studenţi şi care le respectă contractul de muncă şi programul pot beneficia de stimulente din partea statului. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, „angajatorii care, pe perioada vacanţelor stabilite potrivit legii, încadrează în muncă elevi şi studenţi, beneficiază de un stimulent financiar lunar care este egal cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, adică 500 de lei”.
Acest stimulent se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii în cauză, pe perioada vacanţei. De altfel, perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
„În vederea acordării stimulentului financiar lunar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor”, mai explică reprezentanţii ANOFM.
Cine se poate angaja
Potrivit prevederilor Codului Muncii, o persoană fizică dobân-deşte capacitatea de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Angajarea în